ta1cd.jpg (6777 bytes)

Ana Sayfa

 

Bir qrp qso hikayesidip.jpg (13765 bytes)

Yaklaşık bir yıldan beri kullandığım emanet cihazımı bugün, cumartesi günü  geri verdim. Bu durum ani olunca telaşlandım, çünkü hazırlıksız yakalanmıştım. Pazar günü 7028 khz' deki qso' lara katılmayı çok istiyordum. Önümde fazla seçenek olmadığından motorola sa-212 ile şansımı denemeye karar verdim. Bu cihazdan yaklaşık 2 watt kadar çıkış alınabiliyor. Bu kadar düşük çıkış gücü ile İstanbul, Kayseri, İzmir ve diğer illerdeki  arkadaşlara sesimi duyurabileceğime inanmıyordum. O akşam önlem olarak bir C sınıfı amplifikator hazırladım. Pazar sabahı erkenden cihazımı kurdum. Ne olur ne olmaz diyerek amplifikatoru bağladım ve amplifikatorun girişine frekansmetrenin probunu irtibatladım. Bu sayede cihazımı tam 7028'e ayarlayabilecektim. Qso' lara daha çok zaman olduğu için rus dx contest' ine katılan istasyonları dinlemeye başladım. Bir ara masaya sert dokunuşlarda cihazın frekansının kaydığını farkettim. İşte bu kötü olmuştu. Sanırım benim uzay montajı vfo beni yarı yolda bırakacaktı. Ne yapmalı?  Koltuğu masanın yanına yaklaştırdım ve cihazın rahat etmesi için sağına soluna paltomu güzelce sardım. Koltuğun yanında ip atlar gibi bir kaç kere zıpladım, frekans atlamıyor, kaymıyordu. Çeşitli denemelerden sonra artık problem çıkmayacağına karar verdim. Frekansı 7028 khz' e ayarladım ve yapılması gereken işlerimle uğraşarak qso saatini beklemeye başladım. Elimdeki işe dalmışım, ta1da Sabri Bey'in  CQ TA CQ TA çağrılarını duyunca irkildim. Evet qso saati gelmiş. Amplifikatörü açtım ve "ta1da de ta1cd k". İnanılmaz bir şey duyulmuştum. 5 watt ile İstanbul/Kadıköye sesimi duyurmuştum. Sabri Bey 599 rapor veriyor ama sinyalimin tonunun berbat olduğunu da  söylemeyi ihmal etmedi. İyi dileklerimi iletmek için cevap verdiğimde amplifikatörü açmayı unuttuğumu farkettim. Ama hiç bir şey olmamış gibi qso devam etti ve bitti. Qso' nun yarısını 2 watt ile yapmıştım. Sabri Bey CQ TA çağrısını sürdürdüğü sırada ben şaşkınlıktan bu durumu anlamaya, yorumlamaya  çalışıyordum. Hala 2 watt güçle   istanbul ile bu kadar rahat qso olduğuna inanamıyordum. TA2DA Sabri Bey' e tekrar çağrı yaptım ve yeni bir rapor istedim. 2 watt ile 579-589 rapor alıyordum ve ton "rus gibi", amplifikator ile rapor 599, ton çoook kötü idi. QSO bitti. Biraz düşününce amplifikator ile ortaya çıkan kötü tonun nedenini anladım. Cihaz aslında sadece ssb olarak dizayn edilmiş. CW modu için AF osilatoru mikrofon girişine maniple edilerek verilmesi suretiyle kullanılıyor. Bu nedenle ssb moda uygun olmayan C sınıfı amplifikator nedeniyle ortaya kötü ton çıkıyordu. "rus gibi" ton ise tabii ki homemade vfo nedeniyleydi. 2 watt, İstanbul ile qso, hem de  40m' de, gündüz saatlerinde  görüşebilmem propagasyon muydu  Tanrının bana acıması mıydı bilemiyorum :)  Haftaya nasıl olduğuna karar vereceğim. 7028khz Pazar buluşmalarına katılan, dinleyen tüm amatör arkadaşlara teşekkürler.   

20 Mart 2005


27 Mart 2005

Cihazım özellikle de antenim çok iyi çalışıyor. Sabri Bey TA2DA ilk çağrımda beni yanıtladı ve  raporum 569/579. İki watt ile İstanbul/Kadıköy ile QSO yapmak bir tesadüf  değil. Daha önceleri bu antenim ile problem yaşıyordum. Şu anda gayet iyi.  Daha önce transmisyon hattı için 55-60 metre kablo kullanıyordum. Şimdi ise 20 metre :)


03 Nisan 2005

TA2DA, her zaman olduğu gibi Qso için frekanstaydı. 7028 KHz de başka istasyon duyamadım.


10 Nisan 2005

Bu hafta bir çok amatör arkadaş 7028 KHZ CW NET' e katılacağını söylemişti. Bugün zaman zaman QRN seviyesi inip çıktı. Özellikle saat 13:45 'den sonra hiç bir şey duyulmaz oldu. Kısmet, bu hafta da böyle oldu.


17 Nisan 2005

Saat 13:45 sıralarında cihazımın sesini yükselttiğimde TA2RX' ın  CQ TA CQ TA çağrısını duydum. Hemen ses kayıdını açtım. Çağrıya cevap verdim ama TA2RX Bekir Bey beni duymadı. Saat 14' de TA2DA Sabri Bey 599+20db sinyaliyle frekansı doldurdu. TA2RX ile TA2DA QSO yaparlarken QSB nedeniyle TA2RX  Bekir Beyi duyamadığım zamanlar oldu. Bu hafta CW Net' e yeni bir katılım daha oldu. TA8A Bilal Bey' de geldi.  Gaziantep' den gelen sinyallari ne yazık ki ben duyamadım. Ama Sabri Bey tarafın'dan Bilal Bey'e 73' lerim iletildi. TA8A Bilal bey TA2DA ve TA7IV ile QSO yaptı. Ben İstanbul' dan 579, Kayseriden 339 rapor aldım. Bu hafta çok güzel geçti.  


15 Mayıs 2005

Bu pazar Net iyiydi. TA2DA, TA2RX, TA7IV ile qso yaptım. Aniden gelen bir baş ağrısı ile rahatsızlandım. Tansiyonum 28' e çıkmış, beyin kanaması geçirmişim. Bir ay hastanede yattım.  Bu süre içinde TA CW NET' den uzak kaldım.


26 Haziran 2005

Kimseyi duyamadım.


03 Temmuz 2005

Kimseyi duyamadım.


10 Temmuz 2005

Kimseyi duyamadım.


12 Kasım 2005
Bugün 7028'de tesadüfen TA2DA ve TA1A ile karşılaştım. Çok sevindim. Kış geldi. Sanırım TA CW Net yine hareketlenecek.


Bu sayfalarda işinize yarayan birşey olursa, lütfen hiç çekinmeden alınız, istediğiniz gibi kullanınız. Bende öyle yapıyorum.