Basılabilir RTF formatındaki TYK Yönetmeliği için lütfen tıklayınız.

Telsiz Yayın Kontrolü ( TYK ) Yönetmeliği

Yayımı:22.02.1990 tarih ve 20441 sayılı Resmi Gazete

BIRINCI KISIM

Başlangıç Hükümleri

BIRINCI BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Tanımlar

Amaç

MADDE 1- 

2813 şayili Telsiz Kanunu'nun 18 inci maddesi gereğince;olağanüstü haller ile ülkenin güvenliğini ilgilendiren durumlarda , sıkıyönetim seferberlik ve savaş hallerinde , düşman uçak, güdümlü füze, gemi veya diğer elektronik haberleşme vasıtalarının, elektromanyetik yayınları-mizadan seyrüsefer yardımcısı olarak veya istihbarat amacı ile istifade etmelerine mani olmak üzere gerekli tedbirlerin tespiti ile uygulama usul ve esaslarını belirlemektedir.

Kapsam

MADDE 2- 

Bu Yönetmelik; Türk Silahlı Kuvvetleri dışındaki bütün kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce kurulan ve isletilen her türlü telsiz haberleşme ve elektronik seyrüsefer sistemleri ile bu sistemlere uygulanacak " Telsiz Yayın Kontrolü " esaslarını kapsar.

Kısaltma ve Tanımlar

MADDE 3- Bu Yönetmelikte geçen kısaltma ve tanımlardan;

BakanlıkUlastima Bakanlığını,

GnkurGenel Kurmay Başkanlığını,

TGMTelsiz Genel Müdürlüğünü,

TYKTelsiz Yayın Kontrolünü,

AMGenlik Modülasyonunu,

CBHalk Bandı Telsiz Sistemini,

FMFrekans Modülasyonunu,

GLIDEPATHUçak Pistine Yaklaşma Açısını veren Cihazı,

DMEOtomatik mesafe ölçme cihazını,

ILSAletli iniş sistemi,

LOCALIZERUçağa, Pist merkez hattı yönünde yaklaşmasını sağlayan cihazı,

MLSMikro dalga iniş sistemini,

MARKERVHF Bandın 75 MHP’de çalışan S/S yönlendirme cihazını,

NDBYönlendirilmemiş Radyo Biçkin cihazını,

S/SSeyrüsefer Sistemlerini,

VORVHF Bandında çalışan çok yönlü S/S yön bulma cihazını,

VLFÇok alçak frekans bandını,

MFOrta frekans bandını,

HFYüksek frekans bandını,

VHFÇok yüksek frekans bandını,

UHFUlara yüksek frekans bandını,

SHFSüper yüksek frekans bandını, ifade eder.

IKINCI BÖLÜM

Genel Esaslar

Sorumluluk

MADDE 4- 

Bünyesinde; her türlü telsiz ve seyrüsefer sistemleri bulunan bütün kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin ilgili amir, yetkili veya sorumluları; Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu radyo ve

televizyonlarından " Telsiz Yayın Kontrolü.......... Yürürlüğe Girmiştir." Yayınını veya bildirimini alınca telsiz ve seyrüsefer sistemlerini, ruhsatnamelerinde kendilerine tahsis edilen ve ilan edilen kategoriler dahilinde çalıştırılması için gerekli tedbirlerin aldırılmasından ve " Telsiz Yayın Kontrolü " uygulaması esnasında tespit edilen ihlallerin, Bakanlık Telsiz Genel Müdürlüğüne bildirilmesinden sorumludurlar.

Uygulama Esasları

MADDE 5- 

Bakanlık; Başbakanlığın veya Genel Kurmay Başkanlığının talebi üzerine, aşağıdaki esaslar dahilinde " Telsiz Yayın Kontrolünü " ilan ederek, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu radyo ve televizyonlarından ve gerektiğinde de basın yayın araçlarından istifade ederek yayınlar. " Telsiz Yayın Kontrolü " uygulaması; belli tesis ve bölgeler için olabileceği gibi, bütün ülke içinde uygulanabilir. Uygulama; eğer belirli bir tesis veya bölgeyi kapsıyor ise, bu tesise veya bölgedeki telsiz ve seyrüsefer sistemlerini kullanan kuruluşlara yazılı olarak tebliğ edilebilir. " Telsiz Yayın Kontrolü " nün kaldırıldığı ayni sekilde ve ayni vasitalarla ilan edilir.

IKINCI KISIM

TYK ESASLARI VE KATEGORILERI

BIRINCI BÖLÜM

Yayin Esaslari

TYK' nin Yayinlanmasi

MADDE 6- 

Ulastirma bakanliginca; Basbakanligin veya Genelkurmay Baskanliginin talebi üzerine, ilan edilen veya durdurulan "Telsiz Yayin Kontrolü" duyurusu;

a.TRT Kurumu Genel Müdürlügüne yazili olarak elden verilir.

b.TRT Kurumu Genel Müdürlügü bu duyuruyu, aninda Türkiye Radyo -Televizyon Kurumu radyo ve televizyon programlarindan yayinlatir.

c.Duyuru ayrica ; Türkiye Radyo - Televizyon Kurumu planli veya plansiz olarak yayinlanan haber bültenlerinde de, günde en az üç kere olmak üzere tekrarlanir.Bütün kamu kurum ve kuruluslari ile gerçek ve tüzel kisiler TYK'nün basladigini ve durduruldugunu kendi teskilat ve birimlerine bildirmekten sorumludurlar.

Yayin Uygulama Esaslari

MADDE 7- Yayin uygulama esaslari asagida oldugu gibidir;

a.TYK duyurusu; Türkiye Radyo - Televizyon Kurumuradyo ve televizyonlarindan, "Telsiz Yayin Kontrolü Bir Yürürlüge girmistir.Telsiz Yayin Kontrolü Iki yürürlüge girmistir." ve "Telsiz Yayin Kontrolü Üç Yürürlüge

girmistir." anonslarinin tek tek veya topluca yapilmasi ile kamuya duyurulur. 

b.TYK'nin kaldirililmasi; Türkiye Radyo -Televizyon Kurumu radyo ve televizyonlarindan, "Telsiz Yayin Kontrolü Bir Kaldirilmistir, Telsiz Yayin Kontrolü Iki Kaldirilmistir." ve "Telsiz Yayin Kontrolü Üç Kaldirilmistir." anonslarinin tek tek veya topluca yapilmasi ile kamuya duyurulur.

c.Ancak; Ulastirma Bakanliginca henüz TYK durumu ilan edilmeden önce, kisa sürede tetbir alinmasini gerektiren düsman ani ha va akinlari ile ilgili ikazlar; Genel Kurmay Baskanligi veya Genel Kurmay Baskanligi adina Hv.K.K.liginca TRT radyo ve televizyon programlarindan ilan edilmesi halinde, bölgesel veya ülke çapinda TYK kapsamina giren bütün kamu kurum ve kuruluslari ile gerçek ve tüzel kisilere ait telsiz ve seyrüsefer sistemleri için;TYK Bir,Iki ve Üç kendiliginden yürürlüge girer. Ikazlarin kaldirilmasi halinde aksine bir yayin yapilmamis ise TYK kendiliginden yürürlükten kalkar. Ayni durum bölgesel olarak yapilan sivil savunma ani hava akini ikazlari için de geçerlidir.

d.TYK'nin hangi kategorisi yayinlanmis ise, o kategoride belirtilen tetbirler alinarak faaliyete devam edilir. Ancak; ani hava akini ikazlarinda TYK-1,2 ve 3 üncü kategorilere dahil bütün telsiz ve seyrüsefer sistemleri akin ikazi kaldirilincaya kadar tamamen susturulur.

e.Bakanlikca lüzum görülen zamanlarda ve önceden ilgililere haber verilmek suretiyle TYKegitim tatbikati uygulanabilir ve böylece bütün kamu kurum ve kuruluslari ile gerçek ve tüzel kisiler hakiki durumlara hazirlikli hale getirilir.

f.Ilan edilen TYK uygulamasina uyulmadigi konusunda TGM ile ilgili diger güvenlik birimleri arasinda isbirliginde bulunulur.TYK'ya uyulmadigi hususunda yapilan tespitlerde, savas hükümleri dikkate alinarak Telsiz Kanununun ilgili hükümleri uygulanir.

IKINCI BÖLÜM

Kategoriler

TYK Kategorileri

MADDE 8- Bütün telsiz ve seyrüsefer sistemleri asagida belirtilen kategorilere ayrilmistir.

a.Birinci kategoriye dahil sistemler (TYK -1):

Hayati önemi haiz olduklari için herhangi bir tahdide tabi olmaksizin çalistirilan, ancak bölgesinde veya ülke genelinde ani hava akini ikazlari oldugu hallerde ; ikaz devam ettigi sürece susturulmalari gerekli olan

sistemlerdir.

Bu telsiz ve seyrüsefer sistemleri;

(1)Içisleri Bakanliginca, Illerde asgari seviyede kullanilan önemli VHF ve UHF telsiz sistemleri,

(2)Radyo ve Televizyon verici sistemleri ve bunlar ile ilgili radyoling sistemleri, (Ancak; hava akini ihbar ve duyurusu yapildiktan hemen sonra belirli bir süre için bu sistemlerden yapilan yayinlar tamamen durdurulur ve bilahare "tehlike sona ermistir" duyurusu ile yayina devam edilir.)

(3)Hava S/S hizmetlerinde, uçus kontrolü ve emniyeti amaciyla kullanilan önemli HF,VHF ve UHF telsiz sistemleri,

(4)Disisleri Bakanligina, Basin Yayin ve Enformasyon Genel Müdürlügüne ve Anadolu Ajansina ait önemli yurtdisi enformasyon HF/SSB telsiz sistemleri,

(5)PTT ve Liman Baskanliklarinca yalniz deniz S/S sistemlerinde kullanilan; MF, HF, VHF, UHF telsiz sistemleri, 

(6)Milli Savunma ihtiyaçlari olarak; silah, cephane veya stratejik hammadde üreten kuruluslarca kullanilan; dar bölge VHF ve UHF telsiz sistemleri,

(7)Demiryolu ulasim hizmetlerinde kullanilan VHF ve UHF telsiz sistemleri,

(8)Petrol ve enerji üretim, dagitim ve iletim sebekelerinde kullanilanönemli VHF ve UHF sistemleri ile radyolink sistemleri, (adetleri en az seviyede tutulmak kaydi ile)

(9)Yalniz olaganüstü hallerde belirli bir bölgede sivil savunma teskilati emrinde görevlendirilen amatör telsiz istasyonlaridir. 

b.Ikinci kategoriye dahil sistemler (TYK -2) : 

Yine hayati öneme haiz olmakla beraber, bölgesinde veya ülke genelindehava akimi ihtimali mevcut olan durumlarda; asagida belirtilen emniyet tedbirleri alinmak kaydiyla çalistirilan, ancak ani hava akimi ikazlarinda tamamen susturulmalari gerekli olan kamu kurum ve kuruluslarina ait telsiz sistemleridir.

(1)Alinacak tedbirler olarak;

(a)Yayin süresi ve cihaz gücü asgariye indirilir.

(b)Çagri adlari, frekanslari ve verici yerleri mümkünse degistirilir.

(c)Önceden planlanan randevulu çalismalar yapilir.

(d)Yönlendirilmis anten kullanilmasi saglanir.

(2)Bu telsiz ve seyrüsefer sistemleri;

(a)DHMI ve özel kuruluslarca hava limanlarinda ve meydanlarinda

kurulup isletilen NDB, VOR, DME, GLIDEPATH, LOCALIZER, ILS, MLS, VHF MARKER,VHF ve UHF seyrüsefer sistemleri ile bunlarla beraber çalisan özel radyolink sistemleri,

(b)DHMI ve özel kuruluslarca hava limanlari ve meydanlarda isletilen önemli S/S ile ilgili HF ve HF/SSB telsiz sistemleri ile bunlarla beraber kullanilan dar bölge VHF ve UHF telsiz sistemleri,

(c)Içisleri Bakanliginin, HF ve HF/SSB telsiz sistemleri ile Polis FM Radyolari,

(d)DSI, Devlet Meteoroloji, Köy Hizmetleri, TCK, TMO ve Orman

Genel Müdürlüklerine ait önemli yangin ve emniyet ile ilgili VHF ve UHF telsiz sistemleri,

(e)Sivil Savunma ve Kizilay'in esas görevleri ile ilgili bölgesel olarak

kullanilan VHF ve UHF telsiz sistemleri ile itfaiye hizmetlerinde kullanilan VHF ve UHF telsiz sistemleri,

(f)PTT'nin çalistirdigi mobil telsiz telefon, kirsal telsiz telefon ve çagri ( paging ) telsiz sistemleridir. (Madde 8c.(2)'deki durumlar hariç olmak üzere)

c.Üçüncü katagoriye dahil sistemler ( TYK -3 ):

TYK'nün ilani ile birlikte yayinlari tamamen susturulacak olan telsiz sistemleri ve cihazlaridir. Bunlar;

(1)Diger katagorilerde bulunmayan bütün kamu kurum ve kuruluslari ile gerçek ve tüzel kisilere ait; MF, HF telsiz sistemleri, repetör kullanan veya repetörsüz tüm VHF, UHF ve SHF telsiz sistemleri ( El, araç, sabit cihazlar,CB-AM/FM ),

(2)Kamu kurum ve kuruluslari ile gerçek ve tüzel kisilere ait olup, kara sinirlarimiz ile Ege kiyi seridinden itibaren 25 km.ye kadar olan bölgelerde kullanilan, alçak güçlü telsiz cihazlari, kablosuz telsiz telefon cihazlari ve dar bölge çagri ( paging ) sistemleri ile PTT'nin çalistirdigi mobil telsiz telefon ve çagri ( paging ) telsiz sistemleri,

(3)Havada, karada, uzaydaki araçlarda ve kara sularimiz ile iç sulardaki deniz araçlarinda kullanilan; acil yardim, tehlike ve arama-kurtarma amaci disindaki telsiz sistemleri,

(4)Madde 8.a (10) bendindekiler hariç olmak üzere diger amatör maksatli MF, HF/SSB, VHF, UHF ve SHF bandinda çalisan telsiz sistemleridir.

d.Özel degerlendirmeye dahil sistemler (TYK -4 ):

Birinci katagori disinda kalan ve susturulmalari halinde Türk Silahli Kuvvetleri ve Kamu haberlesmesinin aksamasina neden olabilecek, hayati öneme haiz sistemlerdir. Bölgesinde veya ülke genelinde ani hava akini ikazlari söz konusu oldugu hallerde; Basbakanlik ve Genel Kurmay Baskanliginca ayri bir degerlendirme sonucu susturulurlar. Bunlar; PTT'nin haberlesmesi ile ilgili önemli radyolink, kirsal alan

telsiz-telefon ve uydu haberlesme sistemleridir.

Kategori Disi Telsiz Sistemleri;

Madde 9- 

TYK ilani ile çalismalari durdurulmayan fakat, alinacak özel tedbirlerle çalismalari devam eden telsiz sistemleridir. Bu tür telsiz sistemlerinde; konusma trafigi asgariye indirilir ve telsiz kullanma disiplinine uyulur. Bu kategorideki telsiz sistemlerine TYK -0 ( sifir ) kategorisi verilir.

Bu telsiz sistemleri;

(a)Karasularimiz ve iç sulardaki deniz araçlarinda, hava ve uzaydaki araçlarda ve PTT sahil istasyonlarinda; yalniz Uluslararsi MF,HF, VHF ve UHF frekanslarina havi, arama-kurtarma, acil yardim ve tehlike maksadiyla kullanila n MF, HF, VHF, ve UHF telsiz verici cihazlari ile uydu sistemleri,

(b)Bütün kamu kurum ve kuruluslari ile gerçek ve tüzel kisilere aitolup, kara sinirlarimiz ile Ege kiyi seridinden itibaren 25km'den sonraki bölgelerde kullanilan; alçak güçlü telsiz cihazlari, kablosuz telsiz telefon cihazlari ve dar bölge çagri ( paging ) telsiz sistemleri ile tüm kablosuz mikrofon, ses yayin, diyafon cihazlari ile simultane tercüme sistemleri, TYK kategorisi disinda tutulmustur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

ÖZEL HÜKÜMLER, YÜRÜRLÜK, YÜRÜTME

Özel Hükümler

MADDE 10- 

Telsiz ve Seyrüsefer sistemleri kullanilan bütün kamu kurum ve kuruluslari ile gerçek ve tüzel kisiler tarafindan TYK kategorisi içinde bulunan cihazlarin üzerine, ruhsatlarinda belirtilmis olan TYK kategorisinumaralarini göstermek üzere etiketler yapistirilir. Bu etiketler;

a.Sabit VLF, MF, HF, VHF, UHF ve SHF telsiz ve S/S sistemlerinde; TYK KATEGORI 1-3 olarak 10×15 cm ebadinda, 

b.Mobil MF, HF, VHF, UHF ve SHF telsiz S/S sistemlerinde TYK KATEGORI 1-3 olarak 5×3 cm ebadinda, 

c.Elde tasinabilen portatif HF, VHF, UHF ve SHF telsiz ve S/S sistemlerinde; TYK KATEGORI 1-3 olarak 3×1.5 cm ebadinda plaka olarakhazirlanir ve cihazlarin görülebilen yerlerine perçinlenir veya yapistirlir.

Ülke Temsilcilerinin Telsiz Sistemleri

MADDE 11- 

Yabanci Ülke Temsilcilerine ait telsiz sistemlerinin isletilmesi ile ilgili olarak yapilacak düzenlemelerde, 1961 tarihli Diplomatik Iliskilere Dair Viyana Sözlesmesinin 27 nci maddesi hükümleri uygulanir.

Yürürlükten Kaldirilan Hükümler

Madde 12- 

22.02.1990 tarih ve 20441 sayili Ulastirma Bakanligi Karariyla yürürlüge konulan Telsiz Yönetmeligi yürürlükten kaldirilmistir.

Yürürlük

MADDE 13- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14- Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma Bakanı yürütür.